назад

За колко време пристига банков превод?

Не само юридическите лица, но и физическите често зависят от нужните срокове за трансфер на суми между банки. Това важи особено при плащане на задължения по заеми, прехвърляне на суми към мобилни оператори, както и роднини и приятели в критична ситуация, нуждаещи се спешно от средства. За да не се окажете в ситуация, в която месечната вноска по кредита не се погасява навреме заради непристигнали пари, трябва да знаете времето, което отнема банковият превод. Подобна ситуация би довела до начисляване на санкции, лихви, а понякога и отрицателно вписване във вашата кредитна история. От cashio.bg ще помогнем това да не се случи, като ви дадем нужната информация по въпроса.

Изпратих пари, до колко дни пристигат?

Това е един доста често задаван въпрос. Факторите, от които зависи времето за банкови трансфери са много. Те могат да бъдат междубанкови, вътрешнобанкови или международни. Усвояването на парите се случва след одобрение за изпълнение на трансфера. Различните по вид банкови преводи отнемат и различно време, затова е важно да проверите условията на вашата лична банка, в която имате открити сметки. Най-често изплащане на вътрешнобанковите нареждания става най-бързо – за броени минути. Плащания до 100 000 лв. се извършват чрез банковата система БИСЕРА. Тя обработва банкови трансфери по 24 часа, всеки ден.

Причини, засягащи скоростта на паричния превод

Има редица причини, които могат да засегнат времето за пристигане на вашия банков превод. Ето и какви са те:

  1. Сделката се извършва между различни банки – независимо от това дали преводът се извършва от карта към карта или чрез банково плащане от разплащателна сметка към разплащателна или лична сметка, може да има забавяния.
  2. Трансферът се извършва от кредитна карта към дебитна карта на трето лице. В такива случаи заемодателят определено ще провери плащането, за да избегне измами на различни видове измамници. Проверката ще отнеме 1-5 дни.
  3. Парите се превеждат от карта на карта на различни платежни системи – може да се каже и за плащания между Visa и MasterCard. Тук времето на кредитиране на плащането може да продължи от 15 минути до 3 дни.
  4. Използване на банкомат на трета страна за транзакцията. Ако банкомат на една банка е използван за прехвърляне на пари в друга. В този случай прехвърлянето няма да бъде извършено, докато комисионната за операцията не е на сметката на собственика на платежния терминал – най-малко 1 работен ден.
  5. Преведената сума пари влияе и на скоростта на превода – за незначителни суми банките провеждат проверка бързо. Трансферите над 100 000 лева подлежат на задължителна проверка. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-задълбочена е проверката, толкова по-щателни са инспекторите и толкова по-дълъг е периодът, от който се нуждаят, за да одобрят операцията.
  6. За международни преводи няма ограничения за срока на кредитиране на пари – Тук са възможни различни действия на банките по цялата верига: банка подател – кореспондентска банка – банка получател. Освен това е необходимо да се вземе предвид друг важен момент: несъответствието между празниците на страната на подателя и страната на получателя. Това е нещо, което задължително трябва да проверите при такъв тип транзакции.
  7. Техническите неуспехи на платежните системи, включително поради хакерски атаки, също влияят върху времето на плащанията – за големите институции времето за възстановяване на софтуерен продукт може да отнеме до един ден, а за по-малките – няколко дни.
  8. Грешките в подробностите за платежните документи също забавят транзакциите – затова е нужно да внимавате много и да попълните коректно нужната за превода информация.

От Cashio ви съветваме да се консултирате с вашата банка за по-конкретни разяснения по тези въпроси, за да сте сигурни, че вашите пари ще пристигнат навреме там, където трябва.