назад

Кои банки отпускат кредити с лошо ЦКР

17 май 2022г.

Съкращението означава Централен кредитен регистър. В него се прави досие на всеки, който взима пари назаем от фирми. Информацията дали сте коректен платец или не, и какво е вашето ЦКР, се вижда там. Отразяват се забавянията, дали редовно обслужвате задълженията си и т.н. Системата се обновява периодично, което е добра новина, защото така може да се изчисти историята ви. Ние от Cashio ще ви споделим, че можете да вземете заем от банка и с не добро ЦКР. Шансът да ви одобрят е по-малък или пък условията няма да са толкова добри, но все пак е вариант, на който можете да разчитате. Бързото кредитиране също е възможност, при която вероятността за одобрение е по-висока.

Отпускат ли се кредити от банки за хора с лошо ЦКР без гарант

При получаване на заем кредитополучателят не е задължен да дава обяснения по каква причина му трябват парите или пък да търси посредници. Това е задължително само при големи суми. При тях трябва да осигурите поръчител. Той ще подсигури погасяването на сумата, ако нещо се случи и вие няма да имате тази възможност. Застраховането по този начин може да стане със заплата, недвижим имот или друго.

Как се получава лошо ЦКР

Хората невинаги осъзнават, че всяко негативно действие по време на изплащане на кредит от банка или друга финансова институция се отразява в досието им. Ако не обслужвате навреме своите задължения или пропускате вноски, всичко това ще бъде описано и ще формира вашата история. Може дори да не подозирате, че сте с лошо ЦКР, преди да решите отново да теглите заем, независимо дали ще е бърз, ипотечен или потребителски. Първото нещо, когато подадете документи за кандидатстване, е банковата институция да провери кредитната ви история, за да разбере колко коректен платец сте.

Почти няма компания, която отпуска финансиране, без да се провери ЦКР.

Как да вземете пари от банка, ако имате лошо ЦКР

Има няколко съвета от потребители, които може да улеснят взимането на банков заем, когато нямате добра кредитна история. Това са:

 • плащане на таксите, които са се натрупали в просрочието;
 • погасяване на всички дължими суми, дори да са повече от едно задължение;
 • имате възможност първо да погасите лихвите и след това самата главница;
 • не подавайте много заявления онлайн едновременно, за да кандидатствате за кредит или рефинансиране. Това също се вписва в кредитната история и може да бъде червена светлина за заемодателите и да не бъдете одобрени, ако това им се стори съмнително;
 • проверете сами дълговете си в регистъра за кредити и ще знаете в каква ситуация се намирате в момента;
 • не кандидатствайте за големи суми, защото ако сумите са по-високи от тези, които бихте могли да си позволите, най-вероятно заемът ще ви бъде отказан. 

Когато знаете каква е вашата ситуация, ще можете по-обективно да прецените каква сума може да ви бъде отпусната.

Има ли някакви основни изисквания при кандидатстване за финансиране от банка, когато имате лошо ЦКР

При всеки заем, независимо каква история на кредитите имате, трябва да отговаряте на условията:

 • да сте пълнолетен гражданин на Република България;
 • да сте регистриран на територията на страната от минимум една година;
 • да имате лична карта за доказване на самоличност;
 • да сте на трудов договор, на най-малко минимална работна заплата;
 • препоръчително е да нямате други задължения в момента.

Всяка финансова институция има различни документи за кандидатстване. Това са общите за по-голяма част от тях.

Надеждни ли са кредитите с лоша кредитна история

По-голяма част от компаниите, които предлагат финансиране при недобро ЦКР, са сигурни и надеждни. Повечето заемодатели са регистрирани в БНБ. Така сте застраховани от измамни схеми. Важно е да се знае, че при лоша кредитна история лихвите са по-високи от на останалите. Условията за финансиране също ще са повече.

Кои финансови институции дават кредити и финансират и хора с недобро ЦКР

Възпрепятстването на внасяне на вноски е проблем, който може да споходи всеки в даден момент. Има редица причини, които да доведат до това. Най-често са свързани с финансови проблеми, понякога могат да бъдат и здравословни или други от личен характер. Затова и банките влизат в положението на хората и дават кредити на хора с лош кредитен рейтинг. Взема се под внимание кога е било закъснението, колко вноски са забавени, какви са били свързаните с това обстоятелства. Има няколко банки, при които има по-голяма вероятност да ви бъдат отпуснати финанси, дори при недобър кредитен рейтинг. Кандидатстването и условията обаче са строго индивидуални и зависят от доста неща.

Мнението на нашите специалисти от cashio.bg е, че най-лесно отпускане на заеми, когато кредитният рейтинг не е добър, става в компаниите за бързи кредити. При тях вероятността да бъдете одобрени е голяма. Лихвата не е много малка, но пък ще можете да получите пари и да решите моментен проблем, който е възникнал и предизвикал нуждата от финанси.