назад

Как да спестим пари?

4 май 2022г.

Можете да спестите пари по всякакви начини – да поставите пари в каса или мислено да категоризирате определена сума във вашата разплащателна сметка като „спестявания“. Но е от решаващо значение да поставите финансите в сметка, създадена специално за тази цел. Там е най-безопасно и е добро място за фонд за спешни случаи, а също така ви дава възможност да купите нещо скъпо. Освен това ще натрупате и малка лихва.

Можете да отворите традиционна влогова сметка във вашата банка. 

Колко трябва да спестя?

Това е въпрос, който няма точен отговор, защото зависи от възможностите ви. Добро правило е да отделяте поне 20% от доходите си. Ще може да ви бъдат под ръка, ако възникнат някакви разходи, които не сте предвидили дори и за забавление.

Как да спестите пари

Има редица тактики, които ще ви помогнат да намалите харченето и да започнете заделяне. Ето какво ще ви посъветваме ние от cashio.bg.

Определете бюджет

Трудно е да знаете колко ще можете да вложите в спестявания, ако не знаете колко пари ще изхарчите през месеца. Отделянето на твърде големи суми може да доведе до хаос в разплащателната ви сметка. Това може да наложи прехвърляне на пари обратно в чековите ви средства и ще създаде напрежение върху вашите финанси като цяло. Затова съобразете какви разходи обикновено имате през месеца, за да определите каква сума от заплатата бихте могли да отделите.

Автоматизирайте спестяванията си 

Това може да намали много времето за разпределяне на парите:

  • повечето финансови институции ви позволяват да свържете разплащателната си сметка със спестовната, така че определена сума да се премести в депозитна, без да се налага да извършвате други действия; 
  • помислете за използването на парична сметка, която обикновено предлага по-висока лихва от спестовната сметка на банки;
  • изберете кредитна карта, която е с ниска лихва;
  • ако имате заем, съобразете и това при разходите си, защото и той ще допринесе за намаляване на доходите, които ще ви останат.

Това е най-основното, което можете да направите.

Намалете храненето навън и пътуванията

Ако сте готови да започнете да приготвяте кафе и обяд у дома, можете да спестите много. Когато излезете, опитайте се да се въздържате от поръчка по навик на най-скъпия артикул в менюто или да поръчате много алкохолни напитки с висока цена.

Възползвайте се от всичко, което е безплатно 

Потърсете безплатни събития във вашия район. Направете екскурзии до местни паркове и плажове. Отидете и посетете музеите в дните, когато е без плащане на вход. Възползвайте се от безплатните абонаментни услуги, посетете местната библиотека, вместо да купувате книги или се присъединете към клубове, които често провеждат безплатни събития.

Използвайте обществен транспорт

Вместо да карате ежедневно колата си, можете да отидете пеша до работа или с колелото. Разходите, свързани с автомобила са доста големи, затова ако е възможно го ползвайте по-малко. Може да има някои случаи, когато вземането на такси е абсолютно задължително, но когато можете – използвайте обществен транспорт или вървете пеша, за да спестявате от транспортни разходи.

Опитайте се да намалите таксите, начислени от вашата банка

Банковите такси може да изглеждат малки, но всички те се събират. Банките имат начин да начисляват такси всеки път, когато правите нещо – от използването на банкомат, който не е техен, до това да не поддържате салдото на спестовната си сметка над определено ниво. Бъдете наясно с комисионните, които вашата банка начислява и се опитайте да ги избягвате. Използвайте само техните банкомати и помислете за отваряне или преместване на вашата спестовна или инвестиционна сметка към доставчик, който не изисква минимален баланс или такси за превод. Вашият портфейл ще ви благодари за това.

Запазете възстановените си данъци 

Ако сте имали късмета да получите данъци обратно – спестявайте ги, вместо да ги харчите. Можете напълно да се справите без тези пари, едва ли са ви били жизнено необходими през годината. Това е бърз начин за пестене на суми.

Пътувайте извън пиковия сезон

Проверявайте и сравнявайте цените за полети, резервирайте предварително и пътувайте през по-слабия сезон. За щастие, има създадена удобна карта, за да ви информира за пиковите времена във всяка страна по света – така че можете да спестявате пари, докато изследвате планетата.

Наемайте апартамент вместо хотел 

Когато пътувате, престоят в хотели може е доста скъп особено ако пътувате със семейството. Вместо това помислете за квартира. Това все още ви позволява да правите пътуванията, които винаги сте искали, като същевременно спестявате пари. 

Отменете абонаментите (или намерете по-евтини версии) 

Вероятно имате няколко абонаментни услуги, за които сте забравили, че изобщо сте се регистрирали. Сега би бил подходящ момент да ги отмените. Разровете се във вашия банков или имейл акаунт, за да разберете колко ви струват. Решете кое да запазите и кое да премахнете, или поне опитайте да намерите по-евтина алтернатива.

Изчакайте преди да купите

Когато сте изкушени от несъществена покупка, изчакайте няколко дни. Може да разберете, че артикулът е нещо, което сте искали, а не е необходимо – и можете да разработите план, за да спестявате от него. 

Правете нещата сами 

Макар че ще ви отнеме допълнително време, правете нещата сами, вместо да карате някой друг. Това е чудесен начин да спестявате пари. Използването на перални услуги или наемането на майстор може да струва скъпо. Затова се опитайте по-лесните неща да ги свършите сами.

Започнете да инвестирате 

Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-скоро ще започнете да се възползвате от силата на спестяването. Ако пестите за нещо далеч в бъдещето, като пенсиониране или образование на малко дете, може би е по-добре да инвестирате, вместо да заделяте. Инвестирането обикновено (но не винаги) осигурява по-висока възвръщаемост при условие, че можете да заключите парите си за дълъг период от време. 

Ние от онлайн кредити Cashio смятаме, че дори да спазвате само някои от тези съвети, пак можете да постигнете добри резултати при спестяването на пари. Колкото повече съумеете да отделите, толкова по-спокойни ще бъдете.