Как да спестим пари от училище

Макар образованието у нас да е безплатно, то е свързано с куп разходи. Повечето от тях няма как да бъдат редуцирани, но с добро планиране и организация има начини за спестяване. Вижте нашите идеи!

Подготовка за първия учебен ден и спестяване

Учебници и помагала

В началото на всяка учебна година на родителите се налага да купуват редица помагала (безплатни са само за първокласниците) и учебници (плащат се след 7-и клас). Общите суми често са трицифрени.

Можете да проверите за учебници втора ръка. Ще ги намерите на борсите за учебници или от по-големи ученици от същото училище (учат по същата програма, така че няма как да сбъркате издателството).

Спестяването на пари от помагала е по-трудно, тъй като в тях се пише и няма как да се използват повторно. Все пак има и такива, които можете да купите втора употреба: атласи, сборници със задачи, в които няма полета за писане и т.н.

Друг вариант за спестяване от помагала и учебници за училище е като направите групова поръчка. Обединете се с други родители и поръчайте директно от издателствата. На едро и без посредник те обикновено продават по-евтино.

Учебни пособия

Списъкът с нужните пособия за училище включва какви ли не дреболии: цветни моливи, флумастери, бои, пластилин, пергел... И няколко дни след като набавите всичко, детето вече е загубило нещо! Разсеяните малчугани още нямат навик да пазят вещите си. За да не се налага многократно да ги купувате, надпишете всичко с името и класа на ученика: от боите и несесера до раницата и екипа за физкултура. Дори и да се загубят, те лесно ще бъдат върнати на собственика. Спестяването и на пари за тези дребни, но регулярни разходи има значение.

Дрехи

Подготовката за училище включва и разходи за дрехи. За спестяване тук помагат магазините за втора употреба. Търпеливо разгледайте детските щендери – понякога там ви очакват чудесни нови дрешки, които поради някаква причина са останали неносени, а струват съвсем малко пари.

Ако пък в училището има униформи, разпитайте в родителските групи – добра идея за спестяване на средства е да купите омалялата униформа на по-голямо дете от училището и да продадете тази, която вече не става на вашето.

Какво да правим с джобните

Всеки родител дава джобни пари на детето според възможностите и бюджета си. Как определяте размера им? Предназначението на джобните е да помогнат на хлапето да задоволи нуждите си през деня.

За транспорт

Ако училището се намира по-далеч от дома, насърчите по-големите деца (най-добре с личен пример) да ходят повече пеша или да карат колело, вместо да плащат за автобус. За един месец от спестяването на тези пари може няколко пъти да идат на кино, да си купят готина дрешка или нещо друго.

За храна

Храната в близките до училищата закусвални, е скъпа, а и некачествена. По-добре слагайте в кутийката за обяд неща, които малчуганът обича. Това не значи да го оставите напълно без пари, просто джобните ще са по-малко, а ще бъдете спокойни че е хапвал и полезна домашна храна.

Работа

В гимназията много ученици имат желание да изкарат първите си собствени пари. Добра идея за заетост за непълнолетни е лятната почасова работа. Те се чувстват по-самостоятелни, а и са много удовлетворени, когато със заделяне на собствени средства си купят джаджите, за които мечтаят.

А какво могат да работят? Продажба на сезонни стоки, персонал на заведения и магазини, разносвачи на флаери, детегледачки, администраторски услуги за социални мрежи, попълване на платени тестове или анкети онлайн и др. Заплащането може и да е скромно, но дори и само да поемат собствените си джобни, това е помощ за семейството и помага за спестяване на разходи.

И нещо много важно: научете ги да правят сметка на разходите си. Нека знаят, че безразборното харчене на пари е грешка и да планират сумите си ден по ден.

Как може да помогне Cashio

Подготовката за училище безспорно е свързана немалка инвестиция. Ако различните начини за спестяване на пари се окажат недостатъчни, за да покриете разходите си, cashio.bg е насреща да помогне на семейните финанси. Заявете бърз кредит лесно онлайн и плащайте разсрочено на удобни за вас вноски!